ŽEPA ASSOCIATION OF NORTH AMERIKA

Na ovom mjestu ćemo prezentirati sve o samom udruženju, aktivnostima i rezultatima.
 
HomePortailCalendarKako koristiti ovaj Forum?TražiRegistracijaLista članovaGrupe korisnikaLogin

Share | 
 

 PRIJEDLOG

Go down 
AutorPoruka
Muhidin Kurta
Admin


Broj komentara : 6
Age : 45
Registration date : 2007-11-04

KomentarNaslov komentara: PRIJEDLOG   Mon Nov 05, 2007 10:54 pm

PRIJEDLOG


Na prostorima Sjeverne Amerike, po slobodnim procjenama živi oko 2000 osoba sa područja Žepe i njene okoline (mjesta koja su nekada administrativno pripadala Žepi). Rasuti su u skoro svim državama SAD-a i uglavnom su apsolutne manjine. Proteklih jedanaest godina mnogi su postali članovi raznih klubova, džemata ili nekih drugih organizacija ili udruženja a još nikad se nije stvorila ''javna ideja'' o osnivanju sopstvenog zavičajnog udruženja.
Mislimo da je krajnje vrijeme da se probamo udružiti, napraviti jednu takoreći ''krovnu organizaciju'' pod čijim bi okriljem bili svi na jednom mjestu. Pored Američke dijaspore žepljaka ima svuda u Evropi, Australiji, Kanadi a još uvijek smo neorganizovani, neuvezani i razjedinjeni.
Svi mi koji živimo u Američkoj dijaspori mogli bi postići mnogo u svakom pogledu. Vrijeme nas gazi nezajazivo brzo, nismo ni svjesni koliko gubimo i koliko kasnimo. Prisjetimo se samo šta smo sve imali prije rata pa i uz rat. Imali smo bogatu i raznovrsnu kulturnu tradiciju, upečatljivo čestite običaje, školstvo, vjersko obrazovanje, niz raznih aktivnosti i još puno čega a preostalo nam je da to ''tražimo u riznici sjećanja''. Većinu toga, na ovim prostorima a i na drugim nemamo ! To nam je pored ostalog bio ''identitet'' koji eto nažalost gubimo. Mi smo tome krivi i ako ovako nastavimo izgubićemo ga skroz. Koliko svega pomenutog probamo prvenstveno prenijeti na djecu?? Koliko toga manifestujemo ?? Koliko se okupljamo, družimo i razmjenjujemo informacije koje bi bili naša dobrobit ? Uslovno rečeno: ''Skoro ništa i nikako'' ! Veoma brzo se udaljavamo od samog izvora, promovišemo se našim i tuđim zabludama i njišemo se na udarima tuđeg vjetra. Nema nas nigdje, a još u tuđem svijetu !

U drugom slučaju,

Mnogi od nas imaju u planu povratak u BiH, pa i u Žepu, razmišljaju o eventualnim situiranjima i nastavku života u Žepi. Pitamo se da li iko razmišlja kakvo će stanje i uslove da zatekne u Žepi. Ko odlučuje o tim uslovima i stanju u Žepi uopšte? Da li se iko tamo u Žepi trudi da uspostavi vidan boljitak i minimalne uslove za život? Da li razmišljamo o našim eventualnim uticajima na opće stanje tamo ? Shvatite, još uvijek drugi odlučuju o nama. Isto tako prihvatite činjenicu da žepljaci koji žive u BiH, a ima puno takvih( privrednika, intelektualaca, državnika, doktora, visokih vojnih oficira itd), nažalost, ali apsurdno dokazano, ne sikiraju se puno za Žepom i kao da ih ne interesuje puno. Svaka čast pojedincima a njih je mali broj. Mislimo da možemo uticati mnogo, odavde, a u korist sviju, onih koji žive u Žepi i nas samih.

Vrijeme je da razmislimo: ''šta ostavljamo iza sebe i kome?!''

Stoga, prezentiraćemo vam preciznije, svrhe i eventualne zadatke, sa kojima bi se krenulo ako bi se bilo šta desilo od zamišljenog.

NAPAVITI I UREDITI ORGANIZACIJU, UDRUŽENJE, KAKO GOD SE NAZVALO, KOJE BI BILO NEZAVISNO, NESTRANAČKO I NEPROFITABILNO A KROZ KOJE BI SVOJE IDEJE I CILJEVE USMJERILI KA:

ORGANIZOVANJU HISTORIJSKIH, KULTURNIH I VJERSKIH MANIFESTACIJA A KOJE BI NAS AKO NIŠTA BAR POSJETILE I EVOCIRALE USPOMENE NA ŽEPU.

ODABRATI I PRONAĆI NAJBOLJI PUT USMJERAVANJA NAŠEG NARODA NA LINIJI SMANJENJA OPASNOSTI OD ASIMILACIJE NA OVIM PROSTORIMA

UREDITI UDRUŽENJE KROZ KOJE BI ŠIRILI GLAS ISTINE, BEZ STRAHA I KOMPLEKSA OD DRUGIH, VOĐENI SOPSTVENIM SNAGAMA. GRADITI VEĆE POVJERENJE IZMEĐU NAS KROZ KOJE BI POTISNULI SVE RANIJE PRLJAVE MANIPULACIJE NAŠIM NARODOM (OD NAŠIH ŽEPLJAKA I OSTALIH) OD KOJIH JE IZNIKLO A U NAS PRESAĐENO -''NEPOVJERENJE KOJE NAS I DANAS DANILE RAZDVAJA, ČINI LABILNIM I SPUTAVA U NAŠEM JEDINSTVU''.

PRAVITI KONTINUIRANA DRUŽENJA ŽEPLJAKA PREKO KOJIH BI SE PRENOSILA NAŠA TRADICIJA, DUH ŽEPLJAKA A KOJU TREBAJU DA OSJETE PRVENSTVENO NAŠA DJECA I DA JE UČE, A I SVI MI DA PONOVO OSJETIMO NEKADAŠNJA DRUŽENJA KOJIH JE SVE MANJE ILI NESTAJU.

OBEZBJEĐIVATI EDUKATIVNE PROGRAME ZA DJECU I MLADE: BOSANSKI JEZIK, BOSANSKA HISTORIJA, NAŠA VEĆ ZAPOSTAVLJENA KULTURA, OBIČAJI I RELIGIJA. OBEZBJEDITI ZA ISTO SPREMNO I KOMPETENTNO OSOBLJE KAO I MJESTO GDJE BI SE TO SPROVODILO.

NAPRAVITI FONDOVE ZA POMOĆ ŠKOLOVANJA DJECE I BOLESNIH

TRAŽITI I USPOSTAVLJATI KONTAKTE SA VLADINIM I NEVLADINIM ORGANIZACIJAMA, RAZNIM DONATORIMA KAKO OVDJE TAKO I U BiH A PREKO KOJIH BI SE OBEZBJEĐIVALA RAZNA SREDSTVA.

USPOSTAVITI SURADNJU I KONTAKTE SA LOKALNIM I DRŽAVNIM SEKTORIMA U SVIM DRŽAVAMA U KOJIMA ŽIVIMO A KOJI BI NAS BEZ SUMNJE PRIHVATILI PA MAKAR I NA RAZGOVOR ALI, KAO JEDNO LEGALNO I REGISTROVANO UDRUŽENJE ILI ORGANIZACIJU.

USPOSTAVITI SURADNJU I KONTAKTE SA NAŠOM AMBASADOM U SAD-U.

ODRŽAVATI OZBILJNE KONTAKTE SA MATIČNOM ŽEPOM. BITI UPOZNAT O PROMJENAMA I UČESTVOVATI U EVENTUALNIM PROMJENAMA I DEŠAVANJIMA U ŽEPI, U KOJIMA BI NAŠ GLAS ILI DOPRINOS ''MORAO DA SE POŠTUJE'', JER NA TO IMAMO PRAVO KOJE NAM NIKO NESMIJE I NEMOŽE ODUZETI.


USPOSTAVLJATI VEZE SA RAZNIM BIZNISMENIMA DO KOJIH BI SE DOŠLO I ISTE USMJERAVATI DA PROBAJU ULOŽITI SREDSTVA U CILJU DALJE OBNOVE I PRIVREDE ŽEPE A I ZA POTREBE UDRUŽENJA ILI ORGANIZACIJE.

KAO JEDNA LEGALNA I NEPROFITABILNA ORGANIZACIJA MOGLI BI ZASIGURNO REALIZOVATI DOSTA TOGA, ČAK MOŽDA SVE, OVISNO KOLIKO BI BILI AKTIVNI. OVAKO, SVE DOK PROSPERIRAMO SVAKO NA SVOJ NAČIN NEMOŽEMO NI CENTA DALJE. TREBA RAZMISLITI !

ZA SVE POMENUTO, NARAVNO TREBA VREMENA I TRUDA NAJVIŠE. NE SUMNJAM DA SMO NESPOSOBNI ORGANIZIRATI NEŠTO POPUT OVIH CILJEVA I IDEJA ALI SVE POD JEDNIM USLOVOM: AKO NAS IMA DOVOLJNO ISTOG RAZMIŠLJANJA, AKO SMO SVJESNI DOKLE SMO DOŠLI I NARAVNO, AKO HOĆEMO ŽRTVOVATI SEBE.
Na vrh Go down
Vidi profil korisnika http://udruzenje-zepljaka.bosnianforum.com
 
PRIJEDLOG
Na vrh 
Stranica 1/1

Permissions in this forum:Ne možete odgovoriti na teme ili komentare u ovom forumu
ŽEPA ASSOCIATION OF NORTH AMERIKA :: SVE O UDRUŽENJU ŽEPLJAKA-
Idi na: